Jag borde inte bry mig…

06Apr11

men den där Malin Wollin – vem är människan egentligen?

I en helt oupplyst blogginlägg i dagens Aftonbladet skriver hon om att barn är ingen rättighet.

Vaddå ingen rättighet? Ingen skyldighet kan jag gå med på, men varför ingen rättighet? Att vilja ha barn, en familj, någon att slösa sin kärlek på och vägleda i livet är något av det mest grundläggande som finns hos människan. Lika självklart som att ”äta, skita och sova” som någon en gång uttryckte det.

Och hon fortsätter med:

”Din pappa var inte intresserad, din pappa är död, din pappa sitter i fängelse, din pappa har en annan familj och bor långt härifrån.

Men att ha en pappa av kött och blod är bättre än alternativet: att pappa inte finns eftersom min existens är ett experiment.”

Vad baserar du detta på Malin Wollin? Vilken forskning visar att det är på det här sättet? Är det inte i själva verket så att det är den frånvarande pappan ligger till grund för otrygga barn och i förlängningen många av våra samhällsproblem? Inte avsaknaden av pappa. Och absolut inte den ensamstående mamman som alltid får klä skott för problemen.

Åhh, jag blir så provocerad. Och jag som borde plugga.

Läs gärna det här också!

Annonser


14 Responses to “Jag borde inte bry mig…”

 1. Ja det är en väldigt provocerande text. Vi som skaffat barn på detta sätt, och som följer våra medsystrar som fortfarande kämpar för att få barn på detta sätt, vi vet VERKLIGEN att barn inte är en rättighet man kan gå in och kräva nånstans. Men längtan efter barn, det är en rättighet! Varför skulle det inte vara det? Och att få försöka få barn, det borde också vara en rättighet. Detta snack om barn som experiment är också bara så dumt.

 2. 2 Loba

  Verkligen provocerande.
  Det ryker fortfarande ur öronen på mig.
  Jag har ofta undrat vart Malins hästar galopperat iväg, idag likaså. Människan är helt och hållet empatibefriad. Det hon skriver idag om ensamstående kvinnor och barn som experiment, är helt befängt.
  Och jag absolut intyga att personligen hade jag gärna valt en donator istället för den far jag växte upp med. Jag kan inte vara det enda barnet om den tanken. Det där påståendet om att vilken pappa som helst är bättre än en donator är ju bara vidrigt.

  Jag reagerade dessutom på att hon så lättsamt avfärdade barnlängtan med att hade hon inte fått barn, skulle hon gjort något annat – anlagt en trädgård, t ex!
  Är hennes barn så lätt avfärdade, kunde hon väl låtit bli att ”skaffa dem”.

 3. 3 mamasita

  håller med er– tycker hon verkar helt utan empati och elak helt enkelt.
  Genom att säga såna saker gör hon skillnad på barn – dem ‘rätta’ som hennes – och dem som ska vara fel som kom till med hjälp av könsceller. Och detta är fruktansvärt elak och farlig. Ska hon göra såna gränsdragningar mellan dem som tar emot donerad organ också– njur, hjärta, ögon? Att dem är fel och inte likvärdiga med dem människör som inte behöver tar emot?

  Sen läser jag genom linjerna något som liknar längtan efter livet utan barn–att hon hade kunnat göra annat (odla trädgård) om hon inte hade sina barn. Ta inte ut hennes egen frustration över sin situation på dem familjer och barn som finns –provecerade!

 4. Personligen tycker jag att hon är ett fotbollsfrusvåp som ska tigas ihjäl. Istället har AB tillåtit henne att gå sin trollgång.

  Trist.

  Erkänner att jag har fördomar mot fotbollsfruar. Roligt att läsa tanken om att hon tar ut sin egen bitterhet. Fniss!

 5. 5 Danne

  En liten fråga till alla ensamstående mammor som skaffat barn m.h.a. insemination. Vad hade ni tänkt säga till era inseminerade söner den dagen de blir vuxna?

  Tänkte ni då berätta för honom att eftersom han är man så behövs han inte i samhället. Att allt han duger till är att klämma fram ett par droppar sperma mot betalning till var och en av alla de kvinnor som anser sig ha rätt att få barn utan involvering av pappan. Att han bara duger till är att vara en betald spermabehållare. Att han inte har samma rätt till barn som kvinnorna i hans omgivning.

  Eller tänkte ni helt enkelt selektera bort pojkfoster på ett tidigt stadie?

  • Danne, tack för din kommentar, kul med lite debatt!

   Vet du vad, jag tror inte du behöver vara orolig för att männen skall bli överflödiga. Jag och de flesta av mina medsystrar har nog haft som tanke att vi skulle träffa någon, bli kära och skaffa barn. Precis som det vanligen går till. Och så tror jag det kommer fortsätta vara även i framtiden. Gruppen kvinnor som skaffar barn på egen hand kommer alltid vara en minoritet, det är jag säker på.

   Jag hoppas verkligen min son får möjligheten att leva i en kärleksrelation när han blir vuxen och att även han får uppleva det största som kan hända i livet – att bli förälder.

   • 7 Danne

    Men samma rätt att få barn som du anser dig ha ska han naturligtvis inte ha. Dock får han vara med att betala för alla ensamstående mammor som skaffar barn via insemination. Han får vara med och betala för inseminationen, för mödravården, för barnbidrag, för underhållsbidrag, för föräldrapenning, för dagis, för skola, för VAB, osv.

    Om man nu skaffar barn på egen hand borde man ju få betala dubbel skatt för att kompensera den andra föräldern som inte betalar för sitt barns välfärd. Varför ska skattebetalarna tvingas betala för vissa kvinnors egoism?

    • Jag är helt för att även värdmödraskap (surrogatmamma) skall bli tillåtet i Sverige vilket skulle öppna möjligheten även för ensamstående män att bli pappor. Men tyvärr skulle antagligen tillgången på värdmödrar vara ganska begränsad, det kräver ju en stor insats att bära ett barn i 9 månader. Så visst finns det biologiska och fysiska orättvisor som vi inte kommer komma från. Men principen – ensamstående mäns legala rätt att få bli pappor, den står jag absolut bakom.

     När det gäller kostnaden för barn som du nämner ovan så uppvägs den många gånger av det bidrag som en individ bidrar med under sitt yrkesverksamma liv. Den ekonomiska nyttan är positiv – inte negativ!

     Och angående din kommentar till Mattilainen här nedan så tror jag inte att fruarna till mitt barns manliga förbilder skulle tycka att det var så kul om de skaffade barn med mig 😉

     • 9 Danne

      Det är ytterst tveksamt om den ekonomiska nyttan är positiv. Läste för en tid sedan att kvinnor i genomsnitt betalar in mindre skatt än vad de själva kostar för samhället. Män däremot betalar in mer i skatt än vad de kostar för samhället. Tydligen transfereras cirka 1 miljon kronor från varje man till varje kvinna i genomsnitt under hela livet. Så den ekonomiska nyttan verkar vara negativ för kvinnor i genomsnitt. Inte blir den ju bättre när kvinnor skaffar barn genom insemination. Då tvingas ju skattebetalarna betala underhållsbidrag, samtidigt som det bara finns en förälder som bidrar med skatt för att betala barnets dagis, skola och sjukvård.

      • Men då tycker jag att vi borde jobba för att kvinnor skall få samma lön som män för motsvarande jobb och att papporna tar ut halva föräldraledigheten och går ner på deltid när barnen är små. På så vis skulle kvinnor betala lika mycket skatt, så skall du se att vi blir av med den ”orättvisan” också.

       Det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellen.

      • Ja, så funkar ju skatterna – det är system som transfererar pengar och utjämnar kostnader för olika grupper. Ensamstående kvinnor som är frivilligt barnlösa betalar till exempel till barnfamiljer genom att barnbidraget finansieras av skatter. Icke-rökare betalar för cancer- och KOL-vård för rökare. Etc. Inget konstigt med det.

       Likväl genererar barnen pengar åt samhället när det växer upp och börjar arbeta, oavsett om det vuxit upp med en mamma, två pappor, en mamma och en pappa…

 6. Danne: tror du att det inte finns några män alls i våra barns liv, bara för att det inte finns en pappa med i familjen? Det är ett missförstånd från din sida.

  • 13 Danne

   Varför inte skaffa barn med de männen istället då?

   • Därför att jag inte tycker att det är sjysst att skaffa barn med någon mot dess vilja. Jag tycker inte det är sjysst mot mannen, och inte mot barnet heller.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: